Savet: Fleur de sel – u cvetnoj soli treba izbegavati običnu kuhinjsku so jer ona sadrži više preostale vlage od krupne morske soli i nije pogodna za mlinove.
Sveže ubrano bilje i cveće možete pronaći na cvetnim i planinskim livadama ili kod kuće u bašti. Važno je da je jestivo. Cveće i bilje se zatim suši. Navešćemo nekoliko metoda:
visi naopačke u snopovima
postavite na mrežu na velikoj površini
osušite u rerni na niskoj temperaturi ili u dehidratoru
Savet: Osim ako cveće i bilje nisu vidljivo prljavi, izbegavajte da ih perete kako im ne biste razblažili ukus.
Korak 2: pomešajte so i cveće
U sledećem koraku, sušeno cveće se pomeša sa solju. Prvo uklonite peteljku od cvetnih glavica. Ako su listovi ili cvetovi veliki, preporučljivo je da ih isečete. Na kraju, pripremljeno cveće i začinsko bilje se pomeša sa morskom solju ili se puni sloj po sloj u mlin za začine.
Savet: Ako više volite da je cvetna so sitnija, možete je na kraju zgnječiti u avanu za usitnjavanje.
Vaša blaga cvetna so je spremna! Savršeno prikladna kao vrhunac tokom lepog druženja za trpezarijskim stolom, svakom meniju daje nepogrešiv začin. Zbog jednostavne pripreme u samo nekoliko koraka, apsolutna je preporuka i za poklon vašim gostima na svadbama, krštenjima ili rođendanima.