Uradite sami: napravite cvetnu so sami

Selbstgemachtes Blütensalz
Uz cvetnu so iz naših „Uradite sami” ideja dobićete miris rascvetanih letnjih livada i slanog morskog povetarca direktno na vašem tanjiru.
Blütensalz selber machen Zutaten

Potrebni sastojci:

  • jestivo cveće (npr.: neven, lavanda, različak, maslačak, crvena detelina, itd.)
  • začinsko bilje (majčina dušica, ruzmarin, itd.)
  • krupna morska ili kamena so

Savet: Fleur de sel – u cvetnoj soli treba izbegavati običnu kuhinjsku so jer ona sadrži više preostale vlage od krupne morske soli i nije pogodna za mlinove.
Preskočiti odeljak
Blütensalz selber machen: Zutaten vermengen

1. korak: suvo cveće i začinsko bilje

Sveže ubrano bilje i cveće možete pronaći na cvetnim i planinskim livadama ili kod kuće u bašti. Važno je da je jestivo. Cveće i bilje se zatim suši. Navešćemo nekoliko metoda:
  • visi naopačke u snopovima
  • postavite na mrežu na velikoj površini
  • osušite u rerni na niskoj temperaturi ili u dehidratoru

Savet: Osim ako cveće i bilje nisu vidljivo prljavi, izbegavajte da ih perete kako im ne biste razblažili ukus.
Blüten und Salz vermengen

Korak 2: pomešajte so i cveće

U sledećem koraku, sušeno cveće se pomeša sa solju. Prvo uklonite peteljku od cvetnih glavica. Ako su listovi ili cvetovi veliki, preporučljivo je da ih isečete. Na kraju, pripremljeno cveće i začinsko bilje se pomeša sa morskom solju ili se puni sloj po sloj u mlin za začine.

Savet: Ako više volite da je cvetna so sitnija, možete je na kraju zgnječiti u avanu za usitnjavanje.
mildes Blütensalz in Gewürzmühle
Vaša blaga cvetna so je spremna! Savršeno prikladna kao vrhunac tokom lepog druženja za trpezarijskim stolom, svakom meniju daje nepogrešiv začin. Zbog jednostavne pripreme u samo nekoliko koraka, apsolutna je preporuka i za poklon vašim gostima na svadbama, krštenjima ili rođendanima.