Napravite sami hleb - u 4 koraka
Hrskava kora u kombinaciji sa pahuljastim testom nastaje sa samo nekoliko sastojaka i malo vremena. Nije ni čudo što je pečenje sopstvenog hleba trenutno u modi. Svako ko peče svoj hleb tačno zna koji su sastojci u njemu. Svojim rukama je oblikovao veknu, posmatrao testo kako se diže i pun iščekivanja ga izvadio iz rerne. Samo pečenje hleba je iskustvo za sva čula koje sve više ljudi unosi u sopstvene
kuhinje. Proces pravljenja gleba često deluje komplikovanije nego što jeste. Uz jednostavan recept, pravi pribor i nekoliko saveta, možete ispeći hleb za kratko vreme.
Šta vam je potrebno za pečenje hleba:
Sastojci za naš jednostavan recept za hleb:
- 500 g brašna (npr. speltino, integralno speltino, raž)
- ½ kocke svežeg kvasca
- 1 kašika soli
- 5 g začina za hleb (bilo gotova mešavina ili komorač, kim, korijander, anis itd.)
- 350 ml mlake vode
- po želji: 3 - 4 kašike semenki (npr. semenke bundeve, suncokretove, lanene, čia semenke itd.), rendane šargarepe, orasi, ovsene pahuljice, masline i još mnogo toga.
Savet: Jednostavno prilagodite naš recept za pečenje hleba svom ukusu tako što ćete isprobati različite vrste brašna ili dodati druge sastojke.
Ispecite svoj hleb: četiri koraka do savršene pripreme
1. korak
Razmutite kvasac u malo mlake vode dok se skroz ne rastvori. Dodajte sve preostale sastojke i dobro promešajte
drvenom kašikom. Pokrijte posudu
kuhinjskom krpom i ostavite da testo naraste na toplom mestu najmanje 20 do 30 minuta.
Savet: Zagrejte rernu na 35 °C, isključite je i ostavite da testo naraste ispod vlažne krpe.
2. korak
U međuvremenu kalup za pečenje pospite brašnom. Sipajte naraslo testo, poklopite i ostavite na toplom mestu još 15 do 20 minuta.
Savet: Ako nemate kalup za pečenje, možete ispeći hleb u tepsiji. Da biste to uradili, jednostavno ostavite testo da naraste drugi put u tepsiji obloženoj papirom za pečenje i ispecite ga u njoj.
3. korak
Zagrejte
rernu na 210 °C (gornja/donja toplota). Nakon što odstoji u kalupu za pečenje, izvucite testo za hleb na lagano nauljen pleh. Zatim pecite hleb u zagrejanoj rerni oko 40 minuta. Kucnite po dnu hleba - ako zvuči šuplje, gotovo je. U suprotnom, pecite još nekoliko minuta.
4. korak
Ostavite sveže pečen hleb da se potpuno ohladi na rešetki. Ovo čini koru dodatno hrskavom i olakšava rezanje hleba. Osim toga, ne postaje plesni tako brzo i može se uživati duže.
Savet: Posebne
kutije za hleb su idealne za pravilno skladištenje vašeg domaćeg hleba. Zahvaljujući otvorima za ventilaciju i specijalnom materijalu, hleb se skladišti na pravi način, tako da duže možete da uživate u njemu.
Pečenje hleba je jednostavno sa odgovarajućim priborom
Svako ko tek otkriva kako pečenje hleba za sebe ili retko ima vremena za to, obično može da prođe sa uobičajenim priborom za pečenje koji se može naći u svakoj kuhinji. Pravi poznavaoci i stručnjaci, pak, dobrodošli su da naprave svoju pekaru kod kuće. Kalupi za pečenje ili specijalne tepsije za pečenje olakšavaju pripremu i omogućavaju vam da postignete savršen rezultat kao kod profesionalaca. Ovde pokazujemo kako je lako ispeći hleb sa pravim alatima.
Poklanjanje domaćeg hleba
Domaći proizvodi su uvek dobro prihvaćeni - to važi i za domaći hleb. I to čak ima tradiciju: hleb i so se na mnogim mestima smatraju blagoslovima i uglavnom se daju kada se ljudi usele. Hleb se može upakovati na posebno moderan način tako što ćete ga umotati u papir za pečenje i zavezati kanapom prirodne boje. Stavite grančicu ruzmarina u mašnu. Želimo vam sreću i uživajte u pečenju hleba!