Danas imamo razne vrste porcelana koje smo uporedili kako bismo vam približili njihov značaj, praktičnost i estetsku ulogu.
Poluporcelan se proizvodi za pečenje na temperaturi od 1150-1250 ° C.
Belina porcelana trenutno je regulisana standardom i iznosi 55-68%. Proizvodi se izrađuju glatko ili s reljefom. Proizvodi od porcelana izrađuju se uglavnom na dva načina: levanjem i oblikovanjem pomoću uloška u gipsanim kalupima. Mehanička čvrstoća mekog porculana je jedan i po puta manja od tvrdog porculana.
Tvrdi porcelan,zavisno od namjene, podeljen je u 3 grupe:
- Domaćinstvo i umetnost (posuđe, figurice, vaze).
- Elektrotehnički (izolatori).
- Hemijski porcelan (laboratorijsko staklo, itd.).
Koštani porcelan odlikuje se visokom belinom, providnošću i dekorativnim dizajnom, ali takav se porcelan lako deformiše tokom pečenja. Odvojene vrste koštanog neglaziranog porcelana nazivaju se pariana (nisko providni materijal sa žućkastom nijansom) i carrara (podsjećaju na beli carrara mermer). Porcelan od kostiju koristi se za pripremu setova za čaj i kafu. Za proizvodnju posuđa ovaj se materijal ne koristi, jer je nestabilan na delovanje kiselina.