Veliki izbor noževa za svaku priliku

Odgovarajući set noževa ključan je u kuhinji. Oni će vam olakšati pripremu hrane i ako su kvalitetni trajaće vam godinama!

Priuštite sebi kvalitetan nož koji će vam dugo trajati

Prilikom izbora kvalitetnog noža dobro razmislite koju namenu će imati u vašoj kuhinji, kako biste ga često koristili. Kad je u pitanju kvalitet noža, vodite računa od kog materijala je izrađen, kolika je njegova težina i kakav osećaj daje prilikom držanja u ruci. Iako verujemo da će na kraju vaš osećaj biti presudan prilikom izbora, ipak obratite pažnju na nekoliko vrsta noževa koje svaka kuhinja treba da ima.
Dodatni savet
Daćemo vam nekoliko saveta za održavanje noževa kako bi vam dugo trajali:
  • Oni nisu pogodni za mašinu za pranje sudova nego ih prosto operite pod mlazom hladne vode.
  • Obavezno ih odmah nakon pranja detaljno obrišite i odložite, jer ukoliko biste ih dugo ostavili u vlažnoj sudoperi ili sušilici vremenom bi se njihova oštrica i ručka uništile.
  • Ne zaboravite da ih povremeno naooštrite kako ne bi izgubili svoju moć rezanja.
Nož šefa kuhinje je jedan od njih. Iako njegov naziv nalaže da je namenjem samo profesionalnim šefovima kuhinje, to nije tako. On može da vam bude od koristi za bilo koje jelo koje pripremate. Biće istovremeno dobar za seckanje začinskog bilja, ali i za rezanje mesa i povrća koji su znatno tvrđi. Razlog njegove multifunkcionalnosti je neobično dugačka oštrica na koju ćete se vremenom navići. Ipak ne preporučuje se njegovo korišćenje za rezanje kostiju jer će se na taj način vremenom oštetiti i izgubiti prvobitnu oštrinu.

Drugi važan deo kuhinjskog pribora je nazubljeni nož ili nož za hleb. Osim za hleb, može se koristiti za rezanje pečenog mesa ili pečene ćuretine. Nazubljeno sečivo takođe vam omogućava da bez pucanja sečete namirnice s debljom kožicom ili s glatkom površinom, poput paradajza i lubenice. Što je duže sečivo ove vrste noža, to će vam više koristiti. Ovu vrstu noževa takođe možete da koristite prilikom rezanja torte. Ipak, kako sam naziv kaže, namenjen je isključivo rezanju. Zbog svoje nazubljene oštrice nije pogodan za ustinjavanje.

Najčešće ćete u kuhinji sresti klasičan kuhinjski nož, koji se koristi za rezanje i usitnjavanje namirnica manjih dimenzija, ali isto tako može da vam posluži da oljuštite voće ili povrće. Tvrdo povrće, poput šargarepe, nikako nije preporučljivo rezati uz pomoć ovog noža.
Dodatni savet
Brend Samura - sinonim za kvalitet i dugotrajnost
Samura brend vam nudi proveren kvalitet svojih noževa. U testiranje njihovih proizvoda bili su uključeni profesionalni kuvari, tako da ćete nesumnjivo dobiti najbolji kvalitet za pripremu vaših jela.

Ono što razlikuje brend Samura od ostalih brendova jeste to što su u izradi svojih proizvoda kombinovali tradiciju, postojanost i velikim delom ručnu izradu. Njihovi noževi su dostupni kupcima tek kada ih profesionalni kuvari testiraju i dokažu da mogu da izdrže svako opterećenje. Napravljeni su tako da poseduju dugotrajnu oštrinu i preciznost ukoliko ih pažljivo održavate.

XXXL izbor noževa

Preskočiti odeljak


Nož za otkoštavanje je napravljen tako da ima tanko fleksibilno sečivo uz pomoć koga može lako da odvoji velike delove mesa od kostiju. Ipak njime ne smete da režete same kosti i ligamente jer ćete ga uništiti.

Santoku na japanskom znači „tri kvaliteta", tako da je Santoku nož pogodan za čak 3 stvari - sečenje, narezivanje i drobljenje. On ima znatno tanju oštricu od noža šefa kuhinje. Kada kupujete ovaj tip noža, vodite računa da se savršeno uklapa u vašu ruku jer santoku nož nema ojačanje u osnovi oštrice i njegovo sečivo nema krivu koja bi mu omogućila da se ljulja. Santoku nož ne mora isključivo da bude pomoćnik u spremanju azijske hrane. Zbog svoje ravne oštrice pogodan je za rezanje na tanje komade namirnica i olakšaće vam odvajanje vlažnih namirnica od oštrice noža.