Izbor posuđa na osnovu ploča za kuvanje

Herdplatte und Kochtopf-Vergleich
Različite vrste ploča za kuvanje donose specifične karakteristike i zahtevaju odgovarajuće posuđe. Na primer, indukcijske ploče zahtevaju posuđe s magnetnim dnom, dok su staklokeramičke ploče obično kompatibilne s različitim vrstama posuđa. S druge strane, gasne ploče zahtevaju posuđe koje može podneti visoke temperature. Električne ploče su fleksibilnije i mogu koristiti različite vrste posuđa za pripremu različitih jela. U svakom slučaju, u Lesnini XXXL, možete pronaći raznovrsne šerpe i tiganje prilagođene svim vrstama ploča za kuvanje.

Posuđe za indukcionu ploču

Ako koristite indukcionu ploču za kuvanje u svom domu, bitno je da prilikom odabira šerpi i tiganja obratite pažnju na prisustvo magnetne podloge koja će se potpuno uskladiti sa vašom pločom za kuvanje. To je ključno kako biste osigurali da se posuđe efikasno zagreva. Šerpe i tiganji od emajla i gvožđa su posebno prikladni jer poseduju magnetne osobine. Takođe, nerđajući čelik 18/10 se pokazao kao odličan materijal za dno tiganja i šerpe za indukcionu ploču.
Kochtopf-Vergleich mit Gaskochfeld

Posuđe za plinsku ploču

Za kuvanje na otvorenom plamenu idealne su šerpe i tiganji koji podnose visoke temperature. Materijali kao što su liveno gvožđe, aluminijum, nerđajući čelik i tradicionalno gvožđe su odličan izbor. Tiganji sa teflonskom površinom nisu pogodni za šporete na gas, jer njihova površina nije prilagođena temperaturama iznad 250 °C. Umesto toga, preporučujemo korišćenje posuđa sa keramičkom površinom. U poređenju sa indukcionim i staklokeramičkim pločama za kuvanje, plinski šporeti imaju prednost što šerpe i tiganji ne moraju imati potpuno ravno dno, što omogućava veću fleksibilnost u odabiru posuđa.
Kochtopf-vergleich-ceran-Kochfeld

Posuđe za staklokeramičku pliču

Ako se odlučite za klasičnu staklokeramičku ploču u kuhinji, imate fleksibilnost u izboru šerpi i tiganja jer nema posebnih zahteva za materijalom. Međutim, važno je paziti da posuđe uvek odgovara veličini ringli i da dno posuđa, slično kao i kod indukcionog kuvanja, potpuno pokriva površinu ploče. Naime, sa samo jednim centimetrom slobodne površine, do 30% energije može se gubiti i prenos toplote na posuđe neće biti optimalan.

Posuđe za električnu ploču za kuvanje

Gotovo svima je poznat klasični električni šporet za kuvanje. Za neke je to malo retro iskustvo, dok drugi ne mogu da zamisle kuvanje bez njega. Svi uobičajeni tipovi posuđa su pogodni za upotrebu na električnom šporetu. Šerpe i tiganji dobijaju toplotu direktno od ringli i brzo se zagrevaju. Električni šporet se možda sporije zagreva, ali ima prednost što duže zadržava toplotu, čak i nakon gašenja, što doprinosi savršeno pripremljenim obrocima.